Ugnsbakad torsk med citron och mynta

Fredagsmiddag hemma hos oss! Receptet hittade jag på www.recept.nu. Citronerna gör torsken underbart saftig. Skiva riktigt tunt så bli citronerna nästan knapriga under tiden i ugnen eller mikron om du har grill. Färdigt på: 30 min vid tillagning i ugn och på 15 minuter om du lagar i mikro.
Det här behövs till 4 personer:
600 g torsk
1 bunt mynta
3 st vitlöksklyftor
3 st citroner
2 dl matlagningsyoghurt
0.5 st gurka
1 msk salt
1 st gul lök
1 kruka finhackad persilja
1 dl olivolja
havssalt
peppar
6 st rädisor, ev
nykokt potatis till servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 120 grader (om du vill grädda i ugn). Rulla ihop torsken till små paket och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla lite olivolja över fisken och strö över hackad mynta.
2. Skiva en citron i tunna skivor. Lägg skivorna på torsken så att de täcker fisken helt. Dela de återstående citronerna i halvor och pensla snittytorna med olivolja. Ställ dem runt fisken i formen. Stek i ugn i 20 minuter, i mikron på grill+350 W i 8-10 minuter eller tills fisken är helt vit och citronskivorna knapriga.
3. Finhacka löken. Tärna gurkan och blanda med 1 msk salt, låt stå och dra i 10 minuter i ett durkslag. Blanda olivolja med matlagningsyoghurt (tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning).
4. Blanda yoghurten med gurkan, löken, och den hackade persiljan och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Lite skivad rädisa kan vara gott i yoghurtsåsen också.
5. Servera torsken med såsen, de grillade citronerna och kokt potatis
Recept: Malin Söderström
Ingefärspäron

Detta lagade jag till efterrätt i fredags kväll. Supergott!
Ingefärspäron i sockerlag smakar mums med lite vaniljglass eller en klick visprädde till dessert. Receptet kommer från www.recept.nu
Färdigt på: 40 min
Det här behövs till 4 personer:
4 st päron
1 st citron
1 bit färsk ingefära
2 dl socker
2 dl vatten
Håller i kylskåp cirka en vecka.
Gör så här
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skala ingefäran och skiva den fint. Lägg ner den i kokande vatten.
2. Tillsätt sockret och saften från en pressad citron. Låt sjuda i 20 minuter.
3. Skala päronen och dela dem. Ta bort kärnhusen, men behåll kvisten. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak.
4. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter.
5. Lägg upp i en väl rengjord burk och slå spadet över.
Recept: Fredrik Eriksson
Tortillastubbar
Detta recept kommer ursprungligen från kokboken jag fick till min mikrovågsugn. Servera som aptitretare, tilltugg till drinken eller som plockmat på en buffé.
Det här behövs till 24 st:
4 vetetortillas, ca 24cm i diameter
100g rökt skinka
2 dl riven, lagrad ost
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk sambal oelek
Gör så här:
1. Finhacka skinkan och blanda den försiktigt med ost, crème fraiche och sambal oelek.
2. Bred ut blandningen på tortillas och rulla ihop. Lägg dem med skarven ned på crisppannan.
3. Grädda på CRISP i 4 – 5 minuter.
4. Låt svalna något och skär sedan varje rulle i 6 bitar. Skär gärna den ena änden snett så att bitarna ser ut som stubbar och ställ stubbarna på ett fat.
Snabbpizza på tunnbröd
Perfekt som lunch eller mellanmål. Välj ditt favoritbröd, alla går bra. Välj de ingredienser du gillar på en pizza, det går lika bra med tex tonfisk och kapris som färsk spenat och fetaost
Det här behövs till en portion:
Tunnbröd
Kryddad tomatsås
Rökt skinka
Skivade tomater
Riven ost
Oregano eller annan pizzakrydda
Salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg tunnbrödet på crispformen
2. Bred på tomatsås
3. Strimla skinkan och fördela den på pizzan
4. Fördela tomatskivorna och sist osten
5. Crispa ca 10 min eller tills pizzan fått fin färg
Baconlindade prinskorvar
Lättaste och snabbaste plockmat man kan tänka sig
Det här behövs:
Prinskorv
Bacon
Tandpetare
Gör så här:
1. Dela baconen mitt itu så att de blir ”kortare”.
2. Linda baconen kring korvarna, sätt i en tandpetare. Detta går att förbereda.
3. Hetta upp crisppannan i 2-3 minuter.
4. Lägg på korvarna. Crispa i 3-4 minuter, tills de fått fin färg. Tiden avgörs av mängden korvar. Vänd korvarna och crispa några minuter till på andra sidan.
Servera, men tänk på att korvarna är oerhört varma när de är nylagade
Chokladtryffel
Mina favoriter som jag gör till julbordet varje år. Dessa kan smaksättas nästan med vad som helst, tex: apelsin, mint, sprit av något stag, tex cognac eller likör
Det här behövs:
300 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
20 g smör
Ev smaksättning, tex cognac
kakao eller vad man nu väljer att rulla dem i
Förberedelsetid: 20 min
Färdigt på: 80 min
Gör så här
1. Koka upp grädden. Dela chokladen i bitar och smält den mikron på 350W.
2. Rör ner chokladen i grädden och rör till en jämn och blank smet.
3. Rör ner smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.
4. Häll ut smeten på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar.
5. Forma små kulor av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Eller fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor.
6. Rulla chokladkulorna i kakao, florsocker eller annat gott
Quesadillas med skinka och ost
Varm smörgås i ny tappning: nystekta tortillabröd tillagade på Crisp i mikron!
Dessa med läcker fyllning av skicka, ost och mango chutney! Gott som snacks eller tillbehör. Servera gärna med en öl.
Det här behövs:
1 msk margarin
2-3 msk Mango Chutney eller Jalapeño grön (hackad)
300 g ost, riven
200 g Rökt skinka
1 pkt Wrap Tortilla (8 st)
Gör så här:
1. Förvärm crisppannan 2-3 minuter.
2. Lägg i margarin
3. Lägg en tortilla på skärbrädan. Bred på Mango Chutney. Lägg på skinka och ost. Täck med en tortilla, tryck till lite lätt.
4. Crispa quesadillas försiktigt i crisppannan en liten stund på varje sida, tills de har fått fin färg och osten har smält.
5. Ta upp quesadillan ur crispformen. Dela i 4-6 delar vid servering.
Servera som tilltugg eller som förrätt med en sallad
Har du fått en burk med surdeg?

Förvara den i kylen. Mata den minst en gång per vecka:
Rågsur: ca 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl.
Vetesur: ca 1 dl vatten och 1 dl mjöl
Jag brukar ha ca 200 g i kylen. Konsistensen ska vara lite tjockare är filmjölk.
Om den stått för länge och ser lite grå ut. Häll av och spara någon deciliter, fyll på med vatten och mjöl. Ställ den utanför kylen ett par timmar, sedan in i kylen igen. Då kommer den igång igen.
Att baka bröd på rågsurdeg (2 bröd)
Blanda ihop:
125 g rågsurdegsgrund
125 g rågmjöl
250 g vatten
Lägg plast över bunken och låt detta stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.
Efter ca 12 timmar gör man degen:
400 g utav blandningen från morgonen (resten sätter man i kylen och spar till nästa bak)
500 g kallt vatten
500 g vetemjöl special
450 g rågsikt
20 g salt
Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i degblandare i 10 minuter. Tillsätt salt, kör ytterligare 2 minuter.
Ta fram en rymlig bunke eller plastlåda. Häll lite olja, tex rapsolja i botten, och lägg därefter i degen. Vik ihop degen från varje ”hörn” och lägg skarven nedåt. Täck med plast eller lock. Ställ degen att jäsa 4-12 timmar, beroende värmen eller kylan i rummet
Vik gärna ihop degen ett par gånger under jästiden. Den mår bra av att tryckas ihop och spännas upp (av vikningen)
Baka ut och jäsa i korg eller handduk
Dela degen i två. Rulla dem genom att spänna upp ytan och lägga skarven nedåt. Låt dem ligga på bänken i 5 minuter. Mjöla 2 jäskorgar eller en handduk att jäsa i. Spänn upp degen ännu en gång. Lägg dem i korgarna eller i uppvika handdukar. Du kan välja utseende på brödet beroende på om du lägger skarven upp eller ned.
Grädda
Sätt ugnen på högsta temperatur, ofta 250°C, ställ in en plåt ganska långt ner i ugnen, eller lägg in en baksten om du har en sådan.
När ugnen är varm. Ta ut plåten, mjöla den, vält över bröden (nu kan man snitta dem om man vill). Sätt in i ugnen, spruta gärna vatten i ugnen för att få ånga. Baka på hög temperatur i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 225°C, öppna ugnsluckan och vädra lite. Baka bröden till innertemperaturen är minst 98°C.
Sockerkaka

Klassisk sockerkaka är gott till kaffet. Jag gräddar den i mikron, men självklart går det bra i vanlig ugn också. En allmän regel när man gräddar mjuka kakor med bakpulver i mikro ska man inte vispa lika länge som när man gräddar i ugn. Mycket luft i kakan gör att gräddningen tar något längre tid, och det händer att den spricker lättare ovanpå. Det brukar inte synas eftersom man vänder på den när den är klar. Om du inte har crisp, men vill grädda i mikro ändå så går det bra, förutom att kakan inte får någon färg, men med lite kakao i den, glasyr ovanpå eller att ha den som tårtbotten går alldeles utmärkt. Jag använder en crispform avsedd för sockerkaka, ca 24 ca i diameter
Ingredienser
10-12 bitar
75 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här
- Om du vill använda ugn: Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en crispform eller form som rymmer ca 1,5 liter, ca 24 cm i diameter
- Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker eller rivet citronskal, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.
- Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen.
- Grädda på crisp i ca 7 minuter eller i ugn i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Bilden kommer från Whirlpool
Mamma Märthas Franska Chokladtårta
Astrids mammas recept på chokladtårta har hängt med mig sedan jag assisterade henne med reportaget i en källarvåning i gamla stan 1992. Jag har lagat den otaliga gånger, och det är en given succé. Nu har jag lagt till möjligheten att grädda på crisp, vilket jag oftast gör när jag ska laga en tårta. Det spar tid och energi. Om du ska laga flera kan det vara värt att starta din ugn. Bjud tårtan kall eller rumsvarm med lättvispad grädde. Dekorera gärna med frukt, tex stjärnfrukt, carambole jordgubbar, kiwi.
Ingredienser till en tårta som räcker till 8-10 personer
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 msk pulverkaffe
Ev 100 g grovhackade nötter
Gör så här:
- För ugn: Värm ugnen till 175-200°, ta fram en 24 cm springform
För mikro: ta fram en crispform eller annan form ca 25 cm i diameter. - Klipp ut och lägg i ett bakpapper i botten på formen. Smörj kant och papper.
- Smält smör och choklad i mikron på 350W i några minuter.
- Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.
- Blanda smör, choklad, socker, äggulor, vetemjöl, kaffe och nötter i en skål.
- Vänd ner vitorna och blanda väl.
- För ugn: Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30minuter.
Passa ytan, den kan ev. behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.
För mikro: Häll i formen och grädda kakan i ca 7 minuter.
Recept: Astrid Abrahamsson
(Allt om mat, 24 februari 1992)
Äpplen i mikron - på två sätt

Recept 1
Skala och klyfta 4-5 syrliga äpplen. Lägg den i en mikroungsvänlig form. Blanda 2dl havregryn, 1dl socker (eller farinsocker)och 100g smält smör. Strö det över äpplena. Gör ev. mer av havregrynsblandningen om du tycker det behövs, det ska helst täcka äpplena. Sätt in i mikron på 350W några minuter, eller tills äpplena är mjuka och varma. Ät sedan en smarrig äpplekaka med knäckig topping och servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås!
Recept 2
Till en person: Skala och skiva ett eller ett par äpplen beroende på storlek. Strö över kanel och råsocker efter tycke och smak. Tillaga i mikrovågsugn på 350W tills äpplena är mjuka. Servera med vanlijglass - mums!
Ceasarsallad
Salladen kan serveras som tillbehör, förrätt eller tillsammans med tex grillad kyckling
Det här behövs till 4 personer:
1 kruka romansallad
brödkrutonger
4 msk hackad gräslök
8 tunna skivor parmesanost
eller ½ dl grovriven
Ceasardressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller, mosade
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
½ krm svartpeppar
½ vitlöksklyfta, hackad
1 dl olivolja
Gör så här:
1. Lägg i ägget i sjudande vatten och koka det i 2-3 minuter. Ta upp och spola i kallt vatten.
2. Dela ägget och skrapa direkt ner i en matberedare (alt mixer). Kör bara så länge att ägget gått sönder.
3. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt mixas en kort stund.
4. Tillsätt oljan i en jämn, fin stråle så att dressingen tjocknar och får en majonäsliknande konsistens.
5. Häll dresingen över salladen precis innan servering. Blanda väl.
6. Strö över krutonger och gräslök.
7. Hyvla till sist över parmesanost.
Bärpaj - när du får oväntat besök
En mycket lättlagad paj med krispig botten, som alla klarar att tillaga. Använd de bär du gillar mest. Jag brukar ta hälften hallon och hälften blåbär. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Välj receptmängd beroende på storlek på din crisppanna, eller mikro.
Till crisppanna ca 25 cm, Till crisppanna ca 30 cm
Deg Deg
150 g smör 200 g smör
¾ dl strösocker ¾ dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl 4 dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver ¾ tsk bakpulver
Till crisppanna ca 35 cm,
Deg
250 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
¾ dl bakpulver
Fyllning
1-2 pkt frysta eller färska bär, tex hallon
ca 1 msk strösocker
Gör så här:
1. Smält smöret i en mikrovågsugnssäker skål med enbart mikrovågor 350 W i 3-4 minuter.
2. Blanda socker och mjöl i en skål, tillsätt bakpulver.
3. Häll i det smälta smöret. Arbeta hastigt ihop till en deg. Tryck ut den i crispformen, om den känns kladdig, strö på lite mjöl.
4. Fördela hallonen i formen, strö över strösocker om hallonen är osockrade.
5. Grädda på crisp ca 10 minuter.
Brytbröd - snabbt och lätt
Om du vill baka bröd i mikron måste du ha crispfunktion och crisppanna till hjälp. Alternativet är att baka brödet i vanlig ugn, 225°C i ca 10 min. Innertemperaturen i brödet ska vara 98°C - då är det klart.
Det här behövs till ett bröd med 15 bullar:
3 dl mjölk
1 1/2 msk smör el olja
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
1 1/2 tsk strösocker
3/4 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37ºC.
2. Blanda i matfettet och rör ut jästen i vätskan.
3. Blanda i salt, socker och arbeta in det mesta av mjölet.
4. Knåda degen väl tills den är smidig och inte kladdar
5. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 min.
6. Knåda degen på bakbordet och forma den till runda, släta bullar.
7. Ställ bullarna med ca 0,5 cm mellanrum (de ska växa ihop), i mitten på en smord crispform, eller en plåt om du ska grädda i ugn, och låt dem jäsa ca 30 min
8. Penla bullarna med uppvispat ägg
9. Grädda på crisp ca 8 min eller tills de har en innertemperatur på 98°C och har en vacker färg. Mät temperaturemn på en av bullarna i mitten.
Bacontortilla
Tortilla är det spanska namnet för omelett, och jag tror det alltid är med potatis i. Bacon gör rätten mera mati, men kan uteslutas eller bytas ut till tex spenat, fetaost, eller nästan vad som helst. Servera den varm med sallad eller rårörda lingon eller kall i vackra bitar som drinktilltugg.
Det här behövs för 4 personer:
600 g potatis, ca 7 st
1 pkt bacon, 140g
1 finhackad gul lök
2 msk olivolja
4 ägg
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
Sallad
eller rårörda lingon
Gör så här:
1. Skala potatisen och skär den tunnt, gärna i matberedare. Spola potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Låt den rinna av i durkslag.
2. Skär bacon i bitar och stek det med lök och potatis i olivolja ca 10 min. Rör om då och då.
3. Vispa ihop ägg, salt och peppar.
Att grädda i mikro med crisp: lägg potatisen i crispformen. Slå äggsmeten över potatisblandningen. Rör något och grädda på crisp i 5-10 minuter tills äggen stelnat. Om tortillan inte fått färg sätt på enbart grill några minuter.
Att grädda i stekpanna: Slå äggsmeten över potatisblandningen. Rör något och stek på medelgod värme i ca tre minuter. Tills äggen stelnat. Vänd tortillan med hjälp en stor tallrik eller ett stort lock, stek ytterligare 2 minuter.
Snabba lasagnen

En klassisk Lasagne innehåller vit Bechamelsås, tomatsås och köttfärssås. Jag har förenklat den och har extra mycket tomat i köttfärssåsen samt reder av den med en burk Crème Fraiche. Färska lasagneplattor gör att den går snabbt att grädda. En rätt som man lätt hinner laga i vardagen
Det här behövs till 4 personer:
1 paket färska lasagneplattor
Köttfärssås:
1 gul lök
1 msk margarin eller smör
500 g köttfärs
2 burkar krossade tomater
ev 1 tsk socker
1 burk Crème Fraiche
1 buljongtärning, höns eller kött
ev lite mushroom soja
salt
svartpeppar
1 påse riven ost
Gör så här:
1. Hacka löken och fräs den i stekpanna. Bryn köttfärsen.
2. Tillsätt två burkar krossade tomater och ev lite socker (för att tomaterna skall smaka som färska).
3. Häll i Crème Fraiche och buljongtärning.
4. Låt koka några minuter och krydda under tiden.
5. Varva köttfärssås och lasagneplattor om vartannat i en ugnsfast form. Avsluta med riven ost.
6. Grädda på mikro + grill i 10-15 min, eller i ugn 225ºC i ca 20 min.
Spenat och Fetaostpaj
Lätt och smidigt lagar du denna paj. Om du har crispfunktion tar det en kvart ungefär, en bra snabb rätt som är lätt att variera.
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning:
300 g spenat
100 g fetaost
2 tomater
oliver
150 g riven ost
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt
peppar
Gör så här:
1. Blanda hastigt samman smör och vetemjöl, använd gärna matberedare.
2. Tillsätt vattnet. Blanda samman till en deg.
3. Tryck ut den i crisppannan, förgrädda ca 6 minuter
4. Vispa ihop mjölk och ägg till äggstanningen. Smaka av med salt och peppar.
5. Fördela spenat, fetaost, skivade tomater och oliver i pajskalet. Strö över den rivna osten.
6. Grädda på crisp ca 10 minuter.
Äppelpaj på en kvart
En lättlagad äppelpaj med krispig botten att servera med vaniljglass eller vaniljsås - när du får oväntat besök
Deg
200 g smör
3/4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
3-4 äpplen
2 msk aprikospuré (från barnmatsburk)
flagad mandel
2 tsk kanel
2 tsk socker
Tillbehör
Vaniljglass eller vaniljsås
Gör så här:
1. Smält smöret i en mikrovågsugnssäker skål med enbart mikrovågor 350 W i 3-4 minuter.
2. Blanda ner socker, vetemjöl och bakpulver i smöret.
3. Arbeta hastigt ihop till en deg. Tryck ut den i crispformen.
4. Skala och skäl äpplena i tunna skivor eller klyftor. Fördela dem i formen.
5. Pensla äpplena med aprikospurén.
6. Strö över flagad mandel och krydda med kanel och socker.
7. Grädda på crisp i ca 10 minuter.
8. Servera med vaniljglass eller vaniljsås
Sesam- och anisbröd - ett latmansbröd
Ett riktigt ”latmansbröd” (om du har en degblandare som knådar degen) som inte behöver bakas ut utan bara kan vältas ut direkt på plåten eller om det gräddas i mikron, på crisppannan. Använd vetemjöl special som tål att arbetas länge i maskin. Om du knådar för hand – lägg på 5-10 min arbetstid.
Det här behövs för ett bröd:
10 dl vetemjöl special
½ pkt jäst (25g)
5 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
2 msk stött anis
2 dl sesamfrön (+ lite till garnering)
flingsalt
Gör så här:
1. Smula jästen i bunken. Rör ut den i lite a det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Blanda i mjölet, saltet, anis och sesamfrön.
3. Arbeta degen i 20 minuter
4. Jäs degen under bakduk upp till en timma.
5. Sätt ugnen på 200°C eller ta fram en crispform. Mjöla en plåt eller crispformen om brödet ska gräddas i mikron. Häll ut degen på plåten eller i crispformen. Strö på sesamfrön och flingsalt. Täck med handduk och jäs upp till 20 minuter.
6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller i ca 8 min på crisp tills brödet fått en innertemperatur på 98°C och fått fin färg.
Päronpaj med rosépeppar
En överraskande kombination av smaker som gifter sig perfekt. Den är vacker att fresta med vilken dag som helst. Servera den som dessert eller till kaffet.
Det här behövs:
Pajskal:
2 dl extra fint vetemjöl
2 msk strösocker
75 g kylskåpskallt margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa
skal av ½ citron
2 Anjou päron
2 ägg
2-3 tsk rosépeppar
Gör så här:
1. Hacka ihop mjöl, socker och matfett till en gryning massa. Använd gärna matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Låt vila i kyl en stund
3. Värm ugnen till 200°C om du vill grädda i ugn, eller gör ingenting om du vill grädda på crisp i mikron.
4. Gör iordning fyllningen. Riv mandelmassan grovt och en halv citron fint. Skala och skär päronen i små tärningar. Vispa äggen och blanda därefter i mandelmassa, citronskal och päron.
5. Tryck eller kavla ut pajdegen i en pajform, eller crispform om den skall tillagas i mikron.
6. Fördela fyllningen i skalet och strö över rosépeppar.
7. Grädda mitt i ugnen 25-30 min eller ca 12 min på crisp i mikron tills den fått fin färg.
8. Låt svalna.
Potatisrösti med löjrom
Det här behövs till 4 personer:
8-10 potatisar
salt
peppar
1 msk smält smör
4 msk löjrom
4 msk crème fraiche
4 tsk finhackad scharlottenlök eller gräslök
Gör så här:
1. Skala och riv potatisen grovt.
2. Krydda med salt och peppar
3. Pensla crisppannan med 1 msk smält smör
4. Fördela potatisen i fyra högar på crispformen och forma till ”plättform”
5. Grädda på crisp ca 5 minuter. Vänd och grädda tills de fått fin färg.
6. Lägg upp röstin på tallrikar. Garnera med crème fraiche, löjrom och lök
Jordgubbs- och limepannacotta

En härlig kombination av sött och syrligt som bara smälter i munnen. Till skillnad från en äkta pannacotta är denna versionen lättare, då en del av grädden är utbytt mot kesella. Den här lättlagade pannacottan kan du dessutom förbereda.
Ingredienser 6 port
1 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
250 g kesella jordgubb&lime
Jordgubbssallad
250 g färska jordgubbar
2 passionsfrukter
Gör så här
1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
2. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i grädden. Låt svalna något.
3. Blanda ner kesella. Fördela i små glas och ställ i kyl att stelna i ca 3 timmar eller över natten.
4. Skär jordgubbarna i skivor. Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet. Blanda jordgubbarna med passionsfrukten och fördela det på pannacottan vid servering.
Detta recept kommer från Arla "kalaslätt"
Morotstårta

Morotstårta, eller kaka, är en riktig klassiker. Grädda den på crisp i mikron så är den klar i ett naft, eller värm upp din vanliga ugn och grädda ca 40 min
Det här behövs:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl flytande margarin el smält avsvalnat smör
3 dl rivna morötter
Glasyr:
50 g naturell mjukost
30 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Smöra och bröa sockerkaks crispformen
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda försiktigt ner övriga ingredienser
4. Häll i crispformen, grädda på crisp i 7 minuter, eller i ugn 175°C i ca 40 minuter
5. Blanda under tiden samman glasyren.
6. Låt kakan svalna. Bred på glasyren.
7. Garnera ev med små morotsflisor
Medelhavskyckling
Detta är en fräsch matig sallad med kyckling. Jag har bjudit på den många gånger, och den är alltid lika populär. Välj om du vill steka kycklingfiléerna i stekpanna, ugn eller på crisp i mikrovågsugnen.
Det här behövs till 4 personer:
800 g kycklingfilé
2 msk soja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 g körsbärstomater
1 bunt rucolasallad eller färsk basilika
1 dl svarta oliver med kärnor
Sås:
10 soltorkade tomater, ca 100 g
4 dl lätt crème fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Pensla kycklingfiléerna med soya, krydda med salt och peppar. Crispa dem tills de är klara, ca 15 minuter. Alternativt stek på spis eller i ugn. Låt filéerna svalna.
2. Gör under tiden såsen: Finhacka soltorkade tomater, rör i crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär kycklingen i skivor. Lägg ut den på ett stort fat. Dela körsbärstomater i halvor och grovhacka rucola.
4. Klicka hälften av såsen över kycklingen. Strö tomater, rucola och till sist oliver över kycklingen.
5. Servera resterande sås som tillbehör.
Fiskfilé på spenatbädd
Jag har ingen bild på denna rätt, men jag kan garantera att det är en snabb, god vardagsrätt. Välj om du vill laga den i ugn, 175°C, eller i mikrovågsugn med grill
Servera gärna gratängen med kokt pressad potatis. Om du lagar fiskrätten i vanlig ugn, så kanske du kokar potatisen i mikron. Lägg den då i en mikrofast skål med lock, tillsätt 0,5 dl vatten, och låt den sjuda tills den är klar. 8 potatisar tar ca 10 minuter.
Det här behövs:
400 g torskfilé
250 g bladspenat
1-1 ½ tsk salt
2 krm peppar
1 krm riven muskot
2 dl crème fraiche
rivet skal och pressad saft av ½ citron
2 tsk fransk senap
Kokt potatis
Gör så här:
1. Tina torsken och spenaten om du använder fryst
2. Hacka spenaten grovt. Lägg den i botten av en mikro- och ugnssäker form.Krydda med ½ salt, peppar och muskotnöt.
3. Lägg fisken på spenateni ett jämnt lager och krydda .
4. Blanda crème fraiche med citronskal, citronsaft och senap och häll blandningen över fisken.
5. Tillaga i 12-14 min med grill och mikro på effekten 500W.
Receptet kommer från Vivianne Sandman, om jag minns rätt
Apelsinkaka med pinjenötter

Ljuvligt gul, apelsindoftande kaka - lättbakad och väl värd att prova på!
Detta recept har jag hittat på Hembakningsrådets hemsida, där finns många goda recept: www.hembakningsradet.seJag har anpassat receptet så det kan gräddas i vanlig ugn ca 40 minuter, eller i mikron i ca 7 minuter. Om du har en mikro med crisp kan du välja denna funktion, och du får då samma gyllenbruna yta som i ugnen. Använd då gärna en crispform med lite högre kant, ca 25 cm i diameter. Kakan går också bra att grädda i en mikro utan crisp, tex i en vanlig glasform. Då blir det ingen färg på kakan, men smaken är precis lika god!
Ingredienser:
1 1/4 dl flytande margarin eller 125 g smält avsvalnat smör (smält i mikro 350W i 2 min)
pressad saft av 1 apelsin
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 – 1 1/2 dl pinjenötter
Gör så här:
1. Alternativ Mikro med crisp: Om du ska grädda på crispfunktionen i mikrovågnugn – ta fram en crispform, smörj och bröa den.
Alternativ ugn: Om du ska grädda i ugn - sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform.
2. Tvätta och borsta apelsinerna noga. Torka dem noga. Riv skalet på båda. Pressa saften ur en apelsin.
3. Vispa ägg och socker.
4. Tillsätt apelsinsaft, apelsinskal, vetemjöl och matfett.
5. Häll smeten i formen. Grädda på crisp i 6 minuter, eller grädda i ugn, i nedre delen av ugnen 10 minuter.
6. Strö över pinjenötterna. Sätt in kakan i mikron eller ugnen igen och fortsätt gräddningen i mikron en minut eller i ugn ca 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr innan du tar ut den ur mikron eller ugnen.
OBS! Öka aldrig med än 1/2 minut i taget i mikron – det går fort!
Tänk mikro!

Ägg i kopp
Vispa samman 2 ägg med 2 msk mjölk i en stor kopp. Krydda med finhackade örter, salt och peppar. Laga på 750W i mikron i 1,5 till 2 minuter. Rör om efter 1 minut.
Snabb potatis
Skala och skiva 400 g potatis och en liten lök. Lägg i en mikrosäker form, Blanda ner 1,5 dl grönsaksbuljong. Peppra och salta. Koka på 750W i ca 7 minuter. Vänd ner hackad persilja och gräslök.
Fantastisk fiskfilé
Lägg 500g fiskfilé i en liten form, häll på en skvätt vitt vin, salt och peppar. Vik in den tunna delen så den inte blir överkokt. Lägg över en plastfolie eller ett lock. Tillaga på 500W i ca 6 minuter.
En smak av Italien
Skiva två tomater, täck med 50 g gorgonzola utrörd med 1 msk crème fraiche. Tillaga på 750W i 2 min. Servera med rostat bröd.
Himmelska jordgubbar
Skiva 250g jordgubbar och blanda med 3 msk svartvinbärsgéle, 2 msk socker och kanske ett stänk citruslikör. Värm på 750W i 2 min. Servera med finhackad mynta och glass.
Baka en banan
Blanda 2 msk farinsocker med 1 msk koncentrerad apelsinjuice. Skeda blandningen över 2 bananer. Baka på 750W i 2-3 minuter. Vänd bananerna efter halva tiden.
Mera mikrotips
Precis som när du justerar temperaturen på plattan på spisen med ett vred ändrar du effekten, alltså värmen, i mikron beroende på vad du vill tillaga:
Smält smör till mjuka kakor och såser 160W
Temperera glass 90W
Smälta choklad 350W
Smälta gelatin 350W
Fiskgratäng, eller kokt fisk 500W
Hemlagad pizza

PIZZA i traditionell ugn eller i mikro med crisp
Fyllning på en pizza kan varieras i oändlighet, allt efter tycke och smak. Med hemmagjord tomatsås blir den förstås ännu godare, men vill man ha hemlagad snabbmat, så kan färdig tomatsås på burk duga. Glöm bara inte att krydda. Pizzan i receptet kan gräddas på crispfunktion om du har en Whirlpool mikrovågsugn med denna funktion. Glöm alla andra märken om du vill laga den i mikron.
Vinsten med att laga pizzan på crisp istället för i vanliga ugnen är i första hand resultatet, men också tid och energivinst. Om du vill laga den i din vanliga ugn och vill ha ett extra bra resultat ska du få ett tips här:
Sätt in en plåt i ugnen, värma upp den till max, 250 eller 300ºC. När den är varm - inte innan - tar du ut plåten, lägger på pizzan, sätt in i ugnen. Grädda i några minuter på riktigt hög temperatur, sänk därefter värmen till 225ºC och låt den baka klart. Nu har du simulerat en stenugn, som de riktiga pizzabagarna har. Först gräddar de nära elden på hög temperatur, sedan drar de ifrån pizzan från elden och den får baka klart på lite lägre temperatur.
Det här behövs till en pizza:
3 dl vetemjöl
15 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
2-300 g färdigköpt eller hemmagjord tomatsås
2 tomater
175 g mozzarella
salt och peppar
oregano eller basilika
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37°C. Rör ut jästen.
2. Häll mjölet i en skål. Tillsätt vatten med upplöst jäst, olja och salt. Blanda väl.
3. Häll degen på ett bakbord, knåda tills det blir en jämn och slät deg. Låt jäsa.
4. Ta upp degen och kavla ut den, lägg den i crispformen för tillagning i mikro, eller på ett bakplåtspapper,
om den ska gräddas i ugn
5. Bred tomatsåsen jämt över pizzan
6. Skiva mozzarella och tomater och fördela över dem.
7. Krydda med oregano eller basilika, salt, peppar och ringla över lite olivolja. Om du använder färska kryddor tar du på dem när pizzan är gräddad
8. Tillaga pizzan på crisp i 14-15 minuter, eller i traditionell ugn enligt anvisning ovan.
Bilden kommer från Whirlpool