Sockerkaka


Klassisk sockerkaka är gott till kaffet. Jag gräddar den i mikron, men självklart går det bra i vanlig ugn också. En allmän regel när man gräddar mjuka kakor med bakpulver i mikro ska man inte vispa lika länge som när man gräddar i ugn. Mycket luft i kakan gör att gräddningen tar något längre tid, och det händer att den spricker lättare ovanpå. Det brukar inte synas eftersom man vänder på den när den är klar. Om du inte har crisp, men vill grädda i mikro ändå så går det bra, förutom att kakan inte får någon färg, men med lite kakao i den, glasyr ovanpå eller att ha den som tårtbotten går alldeles utmärkt. Jag använder en crispform avsedd för sockerkaka, ca 24 ca i diameter

 

Ingredienser

10-12 bitar

75 g smör

1 dl mjölk

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här

  1. Om du vill använda ugn: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en crispform eller form som rymmer ca 1,5 liter, ca 24 cm i diameter
  3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker eller rivet citronskal, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.
  5. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen.
  6. Grädda på crisp i ca 7 minuter eller i ugn i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Bilden kommer från Whirlpool

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0