Mamma Märthas Franska Chokladtårta

Astrids mammas recept på chokladtårta har hängt med mig sedan jag assisterade henne med reportaget i en källarvåning i gamla stan 1992. Jag har lagat den otaliga gånger, och det är en given succé. Nu har jag lagt till möjligheten att grädda på crisp, vilket jag oftast gör när jag ska laga en tårta. Det spar tid och energi. Om du ska laga flera kan det vara värt att starta din ugn. Bjud tårtan kall eller rumsvarm med lättvispad grädde. Dekorera gärna med frukt, tex stjärnfrukt, carambole jordgubbar, kiwi.

Ingredienser till en tårta som räcker till 8-10 personer

175 g mörk blockchoklad

175 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

1 dl vetemjöl

1/2 msk pulverkaffe

Ev 100 g grovhackade nötter

 

Gör så här:

  1. För ugn: Värm ugnen till 175-200°, ta fram en 24 cm springform
    För mikro: ta fram en crispform eller annan form ca 25 cm i diameter.
  2. Klipp ut och lägg i ett bakpapper i botten på formen. Smörj kant och papper.
  3. Smält smör och choklad i mikron på 350W i några minuter.
  4. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.
  5. Blanda smör, choklad, socker, äggulor, vetemjöl, kaffe och nötter i en skål.
  6. Vänd ner vitorna och blanda väl.
  7. För ugn: Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30minuter.
    Passa ytan, den kan ev. behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.

För mikro: Häll i formen och grädda kakan i ca 7 minuter.

 

Recept: Astrid Abrahamsson

(Allt om mat, 24 februari 1992)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0