Har du fått en burk med surdeg?

Förvara den i kylen. Mata den minst en gång per vecka:
Rågsur: ca 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl.
Vetesur: ca 1 dl vatten och 1 dl mjöl
Jag brukar ha ca 200 g i kylen. Konsistensen ska vara lite tjockare är filmjölk.
Om den stått för länge och ser lite grå ut. Häll av och spara någon deciliter, fyll på med vatten och mjöl. Ställ den utanför kylen ett par timmar, sedan in i kylen igen. Då kommer den igång igen.
Att baka bröd på rågsurdeg (2 bröd)
Blanda ihop:
125 g rågsurdegsgrund
125 g rågmjöl
250 g vatten
Lägg plast över bunken och låt detta stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.
Efter ca 12 timmar gör man degen:
400 g utav blandningen från morgonen (resten sätter man i kylen och spar till nästa bak)
500 g kallt vatten
500 g vetemjöl special
450 g rågsikt
20 g salt
Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i degblandare i 10 minuter. Tillsätt salt, kör ytterligare 2 minuter.
Ta fram en rymlig bunke eller plastlåda. Häll lite olja, tex rapsolja i botten, och lägg därefter i degen. Vik ihop degen från varje ”hörn” och lägg skarven nedåt. Täck med plast eller lock. Ställ degen att jäsa 4-12 timmar, beroende värmen eller kylan i rummet
Vik gärna ihop degen ett par gånger under jästiden. Den mår bra av att tryckas ihop och spännas upp (av vikningen)
Baka ut och jäsa i korg eller handduk
Dela degen i två. Rulla dem genom att spänna upp ytan och lägga skarven nedåt. Låt dem ligga på bänken i 5 minuter. Mjöla 2 jäskorgar eller en handduk att jäsa i. Spänn upp degen ännu en gång. Lägg dem i korgarna eller i uppvika handdukar. Du kan välja utseende på brödet beroende på om du lägger skarven upp eller ned.
Grädda
Sätt ugnen på högsta temperatur, ofta 250°C, ställ in en plåt ganska långt ner i ugnen, eller lägg in en baksten om du har en sådan.
När ugnen är varm. Ta ut plåten, mjöla den, vält över bröden (nu kan man snitta dem om man vill). Sätt in i ugnen, spruta gärna vatten i ugnen för att få ånga. Baka på hög temperatur i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 225°C, öppna ugnsluckan och vädra lite. Baka bröden till innertemperaturen är minst 98°C.