Ceasarsallad
Salladen kan serveras som tillbehör, förrätt eller tillsammans med tex grillad kyckling
Det här behövs till 4 personer:
1 kruka romansallad
brödkrutonger
4 msk hackad gräslök
8 tunna skivor parmesanost
eller ½ dl grovriven
Ceasardressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller, mosade
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
½ krm svartpeppar
½ vitlöksklyfta, hackad
1 dl olivolja
Gör så här:
1. Lägg i ägget i sjudande vatten och koka det i 2-3 minuter. Ta upp och spola i kallt vatten.
2. Dela ägget och skrapa direkt ner i en matberedare (alt mixer). Kör bara så länge att ägget gått sönder.
3. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt mixas en kort stund.
4. Tillsätt oljan i en jämn, fin stråle så att dressingen tjocknar och får en majonäsliknande konsistens.
5. Häll dresingen över salladen precis innan servering. Blanda väl.
6. Strö över krutonger och gräslök.
7. Hyvla till sist över parmesanost.