Apelsinkaka med pinjenötter


Ljuvligt gul, apelsindoftande kaka - lättbakad och väl värd att prova på!

Detta recept har jag hittat på Hembakningsrådets hemsida, där finns många goda recept: www.hembakningsradet.se
Jag har anpassat receptet så det kan gräddas i vanlig ugn ca 40 minuter, eller i mikron i ca 7 minuter. Om du har en mikro med crisp kan du välja denna funktion, och du får då samma gyllenbruna yta som i ugnen. Använd då gärna en crispform med lite högre kant, ca 25 cm i diameter. Kakan går också bra att grädda i en mikro utan crisp, tex i en vanlig glasform. Då blir det ingen färg på kakan, men smaken är precis lika god! 

Ingredienser:
1 1/4 dl flytande margarin eller 125 g smält avsvalnat smör (smält i mikro 350W i 2 min)
pressad saft av 1 apelsin
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 – 1 1/2 dl pinjenötter

Gör så här:
1. Alternativ Mikro med crisp: Om du ska grädda på crispfunktionen i mikrovågnugn – ta fram en crispform, smörj och bröa den.
   Alternativ ugn: Om du ska grädda i ugn - sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform.

2. Tvätta och borsta apelsinerna noga. Torka dem noga. Riv skalet på båda. Pressa saften ur en apelsin.

3. Vispa ägg och socker.

4. Tillsätt apelsinsaft, apelsinskal, vetemjöl och matfett.

5. Häll smeten i formen. Grädda på crisp i 6 minuter, eller grädda i ugn, i nedre delen av ugnen 10 minuter.

6. Strö över pinjenötterna. Sätt in kakan i mikron eller ugnen igen och fortsätt gräddningen i mikron en minut eller i ugn ca 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr innan du tar ut den ur mikron eller ugnen.
OBS! Öka aldrig med än 1/2 minut i taget i mikron – det går fort!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0