Sesam- och anisbröd - ett latmansbröd
Ett riktigt ”latmansbröd” (om du har en degblandare som knådar degen) som inte behöver bakas ut utan bara kan vältas ut direkt på plåten eller om det gräddas i mikron, på crisppannan. Använd vetemjöl special som tål att arbetas länge i maskin. Om du knådar för hand – lägg på 5-10 min arbetstid.
Det här behövs för ett bröd:
10 dl vetemjöl special
½ pkt jäst (25g)
5 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
2 msk stött anis
2 dl sesamfrön (+ lite till garnering)
flingsalt
Gör så här:
1. Smula jästen i bunken. Rör ut den i lite a det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Blanda i mjölet, saltet, anis och sesamfrön.
3. Arbeta degen i 20 minuter
4. Jäs degen under bakduk upp till en timma.
5. Sätt ugnen på 200°C eller ta fram en crispform. Mjöla en plåt eller crispformen om brödet ska gräddas i mikron. Häll ut degen på plåten eller i crispformen. Strö på sesamfrön och flingsalt. Täck med handduk och jäs upp till 20 minuter.
6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller i ca 8 min på crisp tills brödet fått en innertemperatur på 98°C och fått fin färg.