Päronpaj med rosépeppar
En överraskande kombination av smaker som gifter sig perfekt. Den är vacker att fresta med vilken dag som helst. Servera den som dessert eller till kaffet.
Det här behövs:
Pajskal:
2 dl extra fint vetemjöl
2 msk strösocker
75 g kylskåpskallt margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa
skal av ½ citron
2 Anjou päron
2 ägg
2-3 tsk rosépeppar
Gör så här:
1. Hacka ihop mjöl, socker och matfett till en gryning massa. Använd gärna matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Låt vila i kyl en stund
3. Värm ugnen till 200°C om du vill grädda i ugn, eller gör ingenting om du vill grädda på crisp i mikron.
4. Gör iordning fyllningen. Riv mandelmassan grovt och en halv citron fint. Skala och skär päronen i små tärningar. Vispa äggen och blanda därefter i mandelmassa, citronskal och päron.
5. Tryck eller kavla ut pajdegen i en pajform, eller crispform om den skall tillagas i mikron.
6. Fördela fyllningen i skalet och strö över rosépeppar.
7. Grädda mitt i ugnen 25-30 min eller ca 12 min på crisp i mikron tills den fått fin färg.
8. Låt svalna.