Hönökakor

Goda, mjuka söta Hönökakor
6 kakor
gram
jäst 50
mjölk, 3% 500
vetemjöl 500
rågsikt 500
eller
vetemjöl 300
rågmjöl, fint 200
fänkål, malen 2
anis 2
socker (eller vit sirap) 75
smör 100
mjölk, 3% 200
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk, tillsätt mjöl, kryddor och socker.
2. Knåda på låg hastighet i 2 min. Tillsätt det mjuka smöre, knåda ytterligare 8 min.
3. Vila 60 min, stöt samman efter halva tiden
4. På bakbord. Dela i bitar á 250 g. Rulla bullar. Täck, och vila i 10 min
5. Kavla runda kakor, ca 25 cm i diameter och 3 mm tjocka med hjälp av vetemjöl
6. Lägg på plåt, nagga hårt.. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 60 min.
7. Ugn 250°C
8. Baka kakorna bruna i 8-10 min
9. Svalna på bakduk och täckta med bakduk så de inte torkar.

Receptet kommer från Jan Hedhs bok 
"Bröd" s. 204

1:a advent och saffransbiscotti

Italienska mandelskorpor med saffran, de här ska jag prova i helgen. Det är ju 1:a advent, och jag kan inte tänka mig något godare till glögg. Ja, kanske pepparkakor och lussebullar då, men det blir det inte riktigt ännu, kanske helgen efter till 2:a advent.
En sats ger ca 40 biskotti och det tar ca 45 minuter att baka dessa

Det här behövs:

2 st  ägg

1,5 paket  saffran

100 gram  sötmandel

100 gram  smör

1 dl  socker

4 dl  vetemjöl

1 tsk  bakpulver

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och hacka därefter mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

Receptet kommer från www.tasteline.se


RSS 2.0