Jordgubbsdessert - helt enkelt

Världens snabbaste efterrätt, eller som här, fika vid datorn när man är sugen på något sött
 
Det här behövs till en person:
Färska jordgubbar
1 msk god balsamvinäger
2 tsk socker
Fint strimlad färsk basilika
 
Gör så här:
1. Skiva färska jordbubbar, lägg i valfritt mönster på tallrik
2. Ringla över balsamvinäger
3. Strö över socker och basilika
Ät och njut!
 
 
 
 
 

Spröda havreflarn utan gluten

Dessa är utan gluten och vanligt socker. Jag har använt Stevia som sötningsmedel, men det kan bytas ut mot vanligt strösocker.

 
25-30 st
 
175 g smör
2 dl Stevia
2 dl havregryn
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöll
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bikarbonat
 
Gör så här:
1. Blanda snabbt samman alla ingredienser i en matberedare
2. Forma bollar med hjälp av två matskedar och klicka ut på en bakplåtsklädd plåt
3. Grädda på 180 grader i ca 13 minuter
4. Låt svalna på plåt

Hönökakor

Goda, mjuka söta Hönökakor
6 kakor
gram
jäst 50
mjölk, 3% 500
vetemjöl 500
rågsikt 500
eller
vetemjöl 300
rågmjöl, fint 200
fänkål, malen 2
anis 2
socker (eller vit sirap) 75
smör 100
mjölk, 3% 200
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk, tillsätt mjöl, kryddor och socker.
2. Knåda på låg hastighet i 2 min. Tillsätt det mjuka smöre, knåda ytterligare 8 min.
3. Vila 60 min, stöt samman efter halva tiden
4. På bakbord. Dela i bitar á 250 g. Rulla bullar. Täck, och vila i 10 min
5. Kavla runda kakor, ca 25 cm i diameter och 3 mm tjocka med hjälp av vetemjöl
6. Lägg på plåt, nagga hårt.. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 60 min.
7. Ugn 250°C
8. Baka kakorna bruna i 8-10 min
9. Svalna på bakduk och täckta med bakduk så de inte torkar.

Receptet kommer från Jan Hedhs bok 
"Bröd" s. 204

1:a advent och saffransbiscotti

Italienska mandelskorpor med saffran, de här ska jag prova i helgen. Det är ju 1:a advent, och jag kan inte tänka mig något godare till glögg. Ja, kanske pepparkakor och lussebullar då, men det blir det inte riktigt ännu, kanske helgen efter till 2:a advent.
En sats ger ca 40 biskotti och det tar ca 45 minuter att baka dessa

Det här behövs:

2 st  ägg

1,5 paket  saffran

100 gram  sötmandel

100 gram  smör

1 dl  socker

4 dl  vetemjöl

1 tsk  bakpulver

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och hacka därefter mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

Receptet kommer från www.tasteline.se


Ugnsbakad torsk med citron och mynta


Fredagsmiddag hemma hos oss! Receptet hittade jag på www.recept.nu. Citronerna gör torsken underbart saftig. Skiva riktigt tunt så bli citronerna nästan knapriga under tiden i ugnen eller mikron om du har grill. Färdigt på: 30 min vid tillagning i ugn och på 15 minuter om du lagar i mikro. 

Det här behövs till 4 personer:

600 g torsk

1 bunt mynta

3 st vitlöksklyftor

3 st citroner

2 dl matlagningsyoghurt

0.5 st gurka

1 msk salt

1 st gul lök

1 kruka finhackad persilja

1 dl olivolja

havssalt

peppar

6 st rädisor, ev

nykokt potatis till servering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 120 grader (om du vill grädda i ugn). Rulla ihop torsken till små paket och lägg i en smord ugnsfast form. Ringla lite olivolja över fisken och strö över hackad mynta.
2. Skiva en citron i tunna skivor. Lägg skivorna på torsken så att de täcker fisken helt. Dela de återstående citronerna i halvor och pensla snittytorna med olivolja. Ställ dem runt fisken i formen. Stek i ugn i 20 minuter, i mikron på grill+350 W i 8-10 minuter eller tills fisken är helt vit och citronskivorna knapriga.
3. Finhacka löken. Tärna gurkan och blanda med 1 msk salt, låt stå och dra i 10 minuter i ett durkslag. Blanda olivolja med matlagningsyoghurt (tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning).
4. Blanda yoghurten med gurkan, löken, och den hackade persiljan och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Lite skivad rädisa kan vara gott i yoghurtsåsen också.
5. Servera torsken med såsen, de grillade citronerna och kokt potatis
Recept:  Malin Söderström


Ingefärspäron


Detta lagade jag till efterrätt i fredags kväll. Supergott!
Ingefärspäron i sockerlag smakar mums med lite vaniljglass eller en klick visprädde till dessert. Receptet kommer från www.recept.nu
Färdigt på: 40 min 

Det här behövs till 4 personer:

4 st päron

1 st citron

1 bit färsk ingefära

2 dl socker

2 dl vatten

Håller i kylskåp cirka en vecka.

Gör så här
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skala ingefäran och skiva den fint. Lägg ner den i kokande vatten.
2. Tillsätt sockret och saften från en pressad citron. Låt sjuda i 20 minuter.
3. Skala päronen och dela dem. Ta bort kärnhusen, men behåll kvisten. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak.
4. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter.
5. Lägg upp i en väl rengjord burk och slå spadet över.

Recept: Fredrik Eriksson


Tortillastubbar

Detta recept kommer ursprungligen från kokboken jag fick till min mikrovågsugn. Servera som aptitretare, tilltugg till drinken eller som plockmat på en buffé.

Det här behövs till 24 st:

4 vetetortillas, ca 24cm i diameter

100g rökt skinka

2 dl riven, lagrad ost

1 dl lätt crème fraiche

1 tsk sambal oelek

 

 

Gör så här:

1.      Finhacka skinkan och blanda den försiktigt med ost, crème fraiche och sambal oelek.

2.      Bred ut blandningen på tortillas och rulla ihop. Lägg dem med skarven ned på crisppannan.

3.      Grädda på CRISP i 4 – 5 minuter.

4.      Låt svalna något och skär sedan varje rulle i 6 bitar. Skär gärna den ena änden snett så att bitarna ser ut som stubbar och ställ stubbarna på ett fat.

 


Snabbpizza på tunnbröd

Perfekt som lunch eller mellanmål. Välj ditt favoritbröd, alla går bra. Välj de ingredienser du gillar på en pizza, det går lika bra med tex tonfisk och kapris som färsk spenat och fetaost


Det här behövs till en portion:

Tunnbröd

Kryddad tomatsås

Rökt skinka

Skivade tomater

Riven ost

Oregano eller annan pizzakrydda

Salt och peppar

 

Gör så här:

1.      Lägg tunnbrödet på crispformen

2.      Bred på tomatsås

3.      Strimla skinkan och fördela den på pizzan

4.      Fördela tomatskivorna och sist osten

5.      Crispa ca 10 min eller tills pizzan fått fin färg


Baconlindade prinskorvar

Lättaste och snabbaste plockmat man kan tänka sig

Det här behövs:

Prinskorv

Bacon

Tandpetare


Gör så här:

1. Dela baconen mitt itu så att de blir ”kortare”.

2. Linda baconen kring korvarna, sätt i en tandpetare. Detta går att förbereda.

3. Hetta upp crisppannan i 2-3 minuter.

4. Lägg på korvarna. Crispa i 3-4 minuter, tills de fått fin färg. Tiden avgörs av mängden korvar. Vänd korvarna och crispa några minuter till på andra sidan.

Servera, men tänk på att korvarna är oerhört varma när de är nylagade


Chokladtryffel

Mina favoriter som jag gör till julbordet varje år. Dessa kan smaksättas nästan med vad som helst, tex: apelsin, mint, sprit av något stag, tex cognac eller likör


Det här behövs:

300 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

20 g smör

Ev smaksättning, tex cognac
kakao eller vad man nu väljer att rulla dem i

 

Förberedelsetid: 20 min

Färdigt på: 80 min

 

Gör så här

1. Koka upp grädden. Dela chokladen i bitar och smält den mikron på 350W.

 

2. Rör ner chokladen i grädden och rör till en jämn och blank smet.

 

3. Rör ner smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.

 

4. Häll ut smeten på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar.

 

5. Forma små kulor av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Eller fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor.

 

6. Rulla chokladkulorna i kakao, florsocker eller annat gott


Quesadillas med skinka och ost

Varm smörgås i ny tappning: nystekta tortillabröd tillagade på Crisp i mikron!

Dessa med läcker fyllning av skicka, ost och mango chutney! Gott som snacks eller tillbehör. Servera gärna med en öl.

 

Det här behövs:

   

1 msk margarin

2-3 msk Mango Chutney eller Jalapeño grön (hackad)

300 g ost, riven

200 g Rökt skinka

1 pkt Wrap Tortilla (8 st)

 

 

Gör så här:

 

1. Förvärm crisppannan 2-3 minuter.

2. Lägg i margarin

3. Lägg en tortilla på skärbrädan. Bred på Mango Chutney. Lägg på skinka och ost. Täck med en tortilla, tryck till lite lätt.

4. Crispa quesadillas försiktigt i crisppannan en liten stund på varje sida, tills de har fått fin färg och osten har smält.

5. Ta upp quesadillan ur crispformen. Dela i 4-6 delar vid servering.

Servera som tilltugg eller som förrätt med en sallad


Har du fått en burk med surdeg?

 

Förvara den i kylen. Mata den minst en gång per vecka:

Rågsur: ca 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl.

Vetesur: ca 1 dl vatten och 1 dl mjöl

Jag brukar ha ca 200 g i kylen. Konsistensen ska vara lite tjockare är filmjölk.

Om den stått för länge och ser lite grå ut. Häll av och spara någon deciliter, fyll på med vatten och mjöl. Ställ den utanför kylen ett par timmar, sedan in i kylen igen. Då kommer den igång igen.

 

Att baka bröd på rågsurdeg (2 bröd)

Blanda ihop:

125 g rågsurdegsgrund

125 g rågmjöl

250 g vatten

Lägg plast över bunken och låt detta stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.

 

Efter ca 12 timmar gör man degen:

400 g utav blandningen från morgonen (resten sätter man i kylen och spar till nästa bak)

500 g kallt vatten

500 g vetemjöl special

450 g rågsikt

20 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i degblandare i 10 minuter. Tillsätt salt, kör ytterligare 2 minuter.

Ta fram en rymlig bunke eller plastlåda. Häll lite olja, tex rapsolja i botten, och lägg därefter i degen. Vik ihop degen från varje ”hörn” och lägg skarven nedåt. Täck med plast eller lock. Ställ degen att jäsa 4-12 timmar, beroende värmen eller kylan i rummet

Vik gärna ihop degen ett par gånger under jästiden. Den mår bra av att tryckas ihop och spännas upp (av vikningen)

 

Baka ut och jäsa i korg eller handduk

Dela degen i två. Rulla dem genom att spänna upp ytan och lägga skarven nedåt. Låt dem ligga på bänken i 5 minuter. Mjöla 2 jäskorgar eller en handduk att jäsa i. Spänn upp degen ännu en gång. Lägg dem i korgarna eller i uppvika handdukar. Du kan välja utseende på brödet beroende på om du lägger skarven upp eller ned.

 

Grädda

Sätt ugnen på högsta temperatur, ofta 250°C, ställ in en plåt ganska långt ner i ugnen, eller lägg in en baksten om du har en sådan.

När ugnen är varm. Ta ut plåten, mjöla den, vält över bröden (nu kan man snitta dem om man vill). Sätt in i ugnen, spruta gärna vatten i ugnen för att få ånga. Baka på hög temperatur i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 225°C, öppna ugnsluckan och vädra lite. Baka bröden till innertemperaturen är minst 98°C.


Sockerkaka


Klassisk sockerkaka är gott till kaffet. Jag gräddar den i mikron, men självklart går det bra i vanlig ugn också. En allmän regel när man gräddar mjuka kakor med bakpulver i mikro ska man inte vispa lika länge som när man gräddar i ugn. Mycket luft i kakan gör att gräddningen tar något längre tid, och det händer att den spricker lättare ovanpå. Det brukar inte synas eftersom man vänder på den när den är klar. Om du inte har crisp, men vill grädda i mikro ändå så går det bra, förutom att kakan inte får någon färg, men med lite kakao i den, glasyr ovanpå eller att ha den som tårtbotten går alldeles utmärkt. Jag använder en crispform avsedd för sockerkaka, ca 24 ca i diameter

 

Ingredienser

10-12 bitar

75 g smör

1 dl mjölk

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här

  1. Om du vill använda ugn: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en crispform eller form som rymmer ca 1,5 liter, ca 24 cm i diameter
  3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker eller rivet citronskal, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.
  5. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen.
  6. Grädda på crisp i ca 7 minuter eller i ugn i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Bilden kommer från Whirlpool

 


Mamma Märthas Franska Chokladtårta

Astrids mammas recept på chokladtårta har hängt med mig sedan jag assisterade henne med reportaget i en källarvåning i gamla stan 1992. Jag har lagat den otaliga gånger, och det är en given succé. Nu har jag lagt till möjligheten att grädda på crisp, vilket jag oftast gör när jag ska laga en tårta. Det spar tid och energi. Om du ska laga flera kan det vara värt att starta din ugn. Bjud tårtan kall eller rumsvarm med lättvispad grädde. Dekorera gärna med frukt, tex stjärnfrukt, carambole jordgubbar, kiwi.

Ingredienser till en tårta som räcker till 8-10 personer

175 g mörk blockchoklad

175 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

1 dl vetemjöl

1/2 msk pulverkaffe

Ev 100 g grovhackade nötter

 

Gör så här:

  1. För ugn: Värm ugnen till 175-200°, ta fram en 24 cm springform
    För mikro: ta fram en crispform eller annan form ca 25 cm i diameter.
  2. Klipp ut och lägg i ett bakpapper i botten på formen. Smörj kant och papper.
  3. Smält smör och choklad i mikron på 350W i några minuter.
  4. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en stor skål.
  5. Blanda smör, choklad, socker, äggulor, vetemjöl, kaffe och nötter i en skål.
  6. Vänd ner vitorna och blanda väl.
  7. För ugn: Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån 25-30minuter.
    Passa ytan, den kan ev. behöva täckas med folie för att inte bli för mörk.

För mikro: Häll i formen och grädda kakan i ca 7 minuter.

 

Recept: Astrid Abrahamsson

(Allt om mat, 24 februari 1992)


Äpplen i mikron - på två sätt


Recept 1
Skala och klyfta 4-5 syrliga äpplen. Lägg den i en mikroungsvänlig form. Blanda 2dl havregryn, 1dl socker (eller farinsocker)och 100g smält smör. Strö det över äpplena. Gör ev. mer av havregrynsblandningen om du tycker det behövs, det ska helst täcka äpplena. Sätt in i mikron på 350W några minuter, eller tills äpplena är mjuka och varma. Ät sedan en smarrig äpplekaka med knäckig topping och servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås!

Recept 2
Till en person: Skala och skiva ett eller ett par äpplen beroende på storlek. Strö över kanel och råsocker efter tycke och smak. Tillaga i mikrovågsugn på 350W tills äpplena är mjuka. Servera med vanlijglass - mums!


RSS 2.0